3D Secure Nedir?

3D Secure Nedir?

3D Secure ödeme sistemi, internet üzerinden kredi veya banka kartları ile yapılan ödeme işlemlerinin güvenliğinin sağlanması için geliştirilmiş önemli bir ödeme güvenliği altyapısıdır. XML tabanlı bir protokol olan 3D Secure, küresel düzeyde yaygın olarak kullanılan güvenli online ödeme sistemidir. ‘’Verifiel by Vısa’’ adıyla kullanılmaya başlayan sistem, ilk kez Vİsa tarafından internet ödemelerinde güvenliğin sağlanması amacıyla kullanılmıştır.

İnternet ve teknolojinin gelişmesine bağlı olarak sonraki yıllarda ‘’MasterCard SecureCode’’ adıyla ve J/Secure olarak kullanıma başlanmıştır. Güvenli ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesi için kimlik doğrulama adımlarının eklendiği 3D Secure sistemi günümüzde internet alışverişlerinin büyük bölümünde aktif olarak kullanılır.

3D Secure Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Çalışır?

3D Secure olmayan siteler üzerinden banka kartı veya kredi kartları ile yapılacak ödemelerde güvenlik diğer ödeme güvenliği araçları ve altyapıları ile sağlanmamışsa ciddi güvenlik açıkları ortaya çıkacaktır. Çevrimiçi ödeme sistemlerinin güvenli hale getirilmesini sağlayan sistem basit bir çalışma mantığına sahiptir.

Vİsa, MasterCard, Troy, AmeRican Express vb. küresel düzeyde yaygın kullanılan kredi ve banka kartları üzerinden yapılacak alışverişlerde 3D Secure yönteminin çalışma prensibi:

  • Kartın kayıtlı olduğu banka üzerinden kart şifresi ve güvenli sorusu belirlenir.
  • Sistemin kullanıldığı siteler üzerinden alışveriş sonrasında işlem şifresi ödeme bölümüne girilir ve onay beklenir.
  • Banka tarafından şifre onayının SMS ile verilmesinin ardından ilgili alanlara şifre girilerek ödeme gerçekleştirilir.

Sistemin temel amacı banka tarafından ödemenin onaylanması ve olası dolandırıcılık riskinin en aza indirilmesini sağlamaktır.

3D Secure Güvenli Alışveriş Siteminin Faydaları Nelerdir?

3D Secure faydaları birçok farklı yönden değerlendirilebilir. Özellikle e-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlerde veya diğer online alışverişler için güvenlik sağlanır. Kart bilgilerinin çalışması durumunda olası harcamaların önüne geçmek için yine bu ödeme onayı sistemini kullanımı hayati önem taşımaktadır.

3D Secure güvenli ödeme sisteminin en temel faydası ödeme güvenliğini sağlamasıdır. Öte yandan hem firmalar hem de tüketiciler için ayrı ayrı faydaları sayılabilir. 3D Secure ödeme sisteminin avantajları:

  • Çalıntı kredi kartı ve banka kartları ile alışveriş yapılmasını engeller.
  • Kart bilgilerinin korunmasını sağlar.
  • İnternet üzerinden hızlı ve güvenli alışveriş yapma olanağı tanır.
  • Firmaların güvenilirliğini ve hizmetlerinin kötüye kullanılmasını engeller.

3D Secure ile 3D Secure 2.0 Arasındaki Farklar Nelerdir?

3D Secure 2.0 2016 yılında EMVCo tarafından yeni özellikleriyle birlikte açıklanmıştır. Sürekli gelişen bir sistem olan 3D Secure, en son 2.0 versiyonu ile kullanıma hazır hale gelmiştir. Özellikle ilk versiyonda mobil uyumluluk sorunlarının ortaya çıkması ve alternatif kimlik doğrulama sistemlerinin (Parmak izi, yüz tanıma vb.) kullanımına izin vermemesi nedeniyle yeni versiyonu zorunlu kılmıştır.

Yeni versiyonun geliştirilmiş mesajlaşma ve ödemesiz kullanıcı onayı gibi temel teknik özellikler yer almaktadır. Öte yandan tüketicilerin kart numarasının çalınması veya kopyalanması durumunda onaylanmamış ödemelerin engellenmesi mümkün hale gelmiştir.

3D Secure Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Kurulur?

3D Secure kurulumu profesyonel ve kurumsal bilişim firmaları tarafından gerçekleştirilebilir. E-ticaret siteleri veya diğer online alışveriş yapılabilen siteler için Türkiye’de aktif olarak bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 21 bankanın 3D Secure entegrasyonları sağlanarak sisteme eklenebilir.

Sanal pos hizmetleri veren bankaların 3D Secure güvenli ödeme sistemlerine sahip olmak için uzman firmalardan destek alarak işlem gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden güvenli bir şekilde satış yapmak ve olası sanal dolandırıcılıkların önüne geçmek için 3D Secure başta olmak üzere ödeme güvenliğini sağlayan ilave yazılım ve altyapıların kullanımı da son derece önemlidir. 
 

Eklenme Tarihi: - Güncellenme Tarihi: